Gezond ontbijt per post

Valentine was altijd al gek op ontbijtgranen, maar kon nergens iets vinden dat lekker én gezond was. Valentine: ‘Alle pakken die ik in de supermarkt omdraaide zaten vol met onnatuurlijke ingrediënten of tjokvol suiker.’ Dat moest beter kunnen.
Oot Granola_oprichter Valentine van der Lande
Het interview met Valentine van der Lande, ondernemer en oprichter van ontbijtmerk Oot, vindt plaats in Café Droog te Amsterdam. Een elegant café waar, volgens de filosofie ‘fresh and delicious’, homemade gerechten geserveerd worden. Valentine heeft een passie voor food en voelt zich hier zichtbaar thuis. Haar collega Mare is gezellig mee gekomen en onder het genot van een heerlijke kop koffie vertelt Valentine enthousiast over Oot.Oot Granola bakker








Écht goede granola

‘Bij Oot maken we granola die oprecht goed voor je is: 100% puur natuur, met veel noten, pitten en zaden, en heel weinig (en alleen natuurlijke) suikers.’ Het is januari 2018 en Oot is sinds november 2017 op de markt. Valentine: ‘Twee jaar hebben we erover gedaan om de gezondheidscriteria te onderzoeken, de juiste verpakking te maken en de recepten te perfectioneren.’

Oot Granola Crunchy Nuts





Valentine pakte het onderzoek grondig aan: ‘Ik sprak met chef-koks, voedingswetenschappers, diëtisten en bakkers. Ook bakte ik zelf honderden platen granola, die ik aan vrienden, familie en vreemden liet proeven.’ Pas toen de recepten en smaken uiteindelijk perfect waren én ze de juiste zakelijke partners gevonden had voor het ambachtelijk bakken, de promotie en de distributie, startte  Valentine met de verkoop van granola. Oot biedt vier smaken granola: een klassieke met noten (Crunchy Nuts), eentje met cacao (Cacao Boekweit), een kruidige graanvrije (Paleo Mix) en een suikervrije (Chia Spice).

Oot Crunchy Nuts


Oot & MINC

Oot is de eerste granola die lekker én gezond is. En die bij je thuis door de brievenbus wordt bezorgd. Je kunt als klant kiezen voor een los proefpakketje met alle smaken (€ 7,50) of een flexibel abonnement met grote zakken (vanaf € 15,50). Oot werkt samen samen met een aantal strategische partners.

‘Het samenwerken met partners vind ik spannend, omdat je belangrijke zaken bij een andere partij neerlegt’, zegt Valentine. ‘Maar ze kunnen het beter dan wij zelf. Het ambachtelijk bakken van granola komt heel nauw en is ook fysiek best zwaar werk; het sjouwen van platen, het omscheppen van de granola’s en het verpakken ervan. Dat kan onze biologische bakker veel beter. Onze PR hebben we uitbesteed aan een food-PR-bureau en de fulfilment besteden we uit aan MINC.

De reden dat we graag met MINC werken is dat zij klein genoeg zijn om maatwerk te leveren én groot genoeg om op te schalen naar hoge aantallen; ze pakken de zaken professioneel aan en geven toch ook een persoonlijke touch.’