Meest gebruikte webshop software​

webshop-software

Iedere webshop draait op software. Je hoort er verschillende termen over: webshop software, webwinkel software, e-commerce platform of webwinkelsysteem. In feite komt het allemaal op hetzelfde neer. Het gaat om software die je helpt om je eigen online winkel te bouwen en te runnen.

Als je een webshop wilt beginnen, kun je er dus niet zonder. Goede webshop software is essentieel. Gelukkig zijn er tegenwoordig een heleboel verschillende aanbieders van software pakketten. Bekende namen zijn WooCommerce, Magento, PrestaShop, Shopify, Wix en Lightspeed.

Zie je door de bomen het bos niet meer? Geen zorgen, in deze blog behandelen we de beste webwinkel software. Zo helpen we je om erachter te komen wat de beste webshop software is voor jou.

We hebben ook een artikel met uitleg over de marketing van je webshop geschreven, misschien wel interessant om even te lezen.

Inhoud

Open Source Software of Software-as-a-Service

Voor we in de verschillende platformen duiken, moeten we nog even een belangrijk onderscheid maken. Grofweg zijn er namelijk twee soorten e-commerce platforms: open source software en Software-as-a-Service (SaaS). Het zijn allebei goede webwinkel software, maar het werkt net even anders.

Open source e-commerce platforms

Voorbeelden van open source webshop software zijn WooCommerce, Magento en Prestashop. Bij deze platforms is de code openbaar beschikbaar. Iedereen kan de code dus aanpassen voor zijn of haar eigen webshop.

Een open source platform geeft je totale controle over je e-commerce omgeving. Je hebt veel flexibiliteit en je kunt alles naar je eigen hand zetten. Hier staat tegenover dat er wel de nodige technische kennis vereist is.

In het geval van open source ben je zelf verantwoordelijk voor de hosting, een CRM, een CMS, een ERP en veiligheidskwesties. De meeste beginnende ondernemers hebben hier weinig ervaring mee. Dan is het verstandig om hier developers voor in te huren.

Software-as-a-Service (SaaS) e-commerce platforms

Er bestaat ook een makkelijkere weg, namelijk kiezen voor SaaS. Voorbeelden van SaaS e-commerce platforms zijn Shopify, Wix en Lightspeed. Het voordeel van een SaaS-platform is dat je de SaaS webwinkel software afneemt en niet zelf hoeft te beheren.

In dit geval zorgt het platform voor de hosting, het onderhoud en de systemen voor het beheer van je webwinkel. Je hoeft dus geen oplossing op maat te bouwen en te ontwikkelen. Je neemt een compleet pakket af van SaaS webshop software en kunt gelijk aan de slag.

Met SaaS webshop software kun je dus sneller beginnen en heb je veel minder technische kennis nodig. Bovendien zijn deze platformen erg gebruiksvriendelijk. Wel is het zo dat je minder flexibiliteit hebt. Je werkt binnen de kaders van de aangeleverde software en kunt er zelf niet veel aan veranderen.

Beste e-commerce platforms in Nederland

1. WooCommerce

WooCommerce is de populairste webshop software van Nederland. Maar liefst 30 procent van de Nederlandse webwinkels gebruikt dit systeem. WooCommerce is de beste webshop plugin voor websites die zijn gebouwd met WordPress.

WooCommerce is een open source platform. Het is flexibel, goed schaalbaar, werkt gebruiksvriendelijk, ondersteunt veel betalingsopties voor je klanten en biedt veel mogelijkheden voor zoekmachine-optimalisatie (SEO). Met behulp van third-party plugins kun je de webwinkel helemaal naar wens maken.

Nog een voordeel: WooCommerce is gratis. Maar dat betekent natuurlijk niet dat je geen kosten maakt voor je webwinkel. Je betaalt nog wel voor de hosting en voor een uitgebreide webshop is het verstandig om een developer in te huren. Ook kunnen third-party plugins geld kosten.

2. Magento

Magento is de eerste keus van grote verkopers in de wereld van e-commerce. Deze webshop software is zeer geavanceerd. Je kan vrijwel alles aanpassen en dat geeft je de volledige controle over de klantervaring. Bovendien is het enorm schaalbaar.

Helaas is het wel een complex systeem en kent het hoge investeringskosten. Als je er geen ervaring mee hebt, zul je er niet gauw een goede webshop mee kunnen maken. Het is dus nodig om developers in te schakelen om de open source webwinkel te bouwen en te onderhouden.

Deze open source webshop software vraagt dus om een behoorlijke investering van tijd en geld. Voor beginnende ondernemers is het misschien nog iets te hoog gegrepen. Maar als je het eenmaal onder de knie hebt, is het misschien wel de beste keuze ooit.

3. PrestaShop

PrestaShop is ook open source webwinkel software. Het staat bekend om de vele mogelijkheden en de gebruiksvriendelijke interface. PrestaShop is een modulaire tool, waarbij je telkens de webshop kan uitbouwen met extra functies.

In principe is PrestaShop gratis, maar je ontkomt er waarschijnlijk niet aan om extra addons te installeren. Die kosten dan wel weer geld. Toch kan het de moeite waard zijn, omdat je met addons je webshop gerichter vorm kan geven en extra modules kunt toevoegen.

PrestaShop is in tegenstelling tot Magento wel geschikt voor beginners. Het is ook mogelijk om eerst te oefenen met een demo om wat feeling te krijgen bij het starten van een webwinkel. 

4. Shopify

Shopify is een SaaS-platform en al jaren aan een opmars bezig. Het is een enorm gebruiksvriendelijk platform voor beginnende ondernemers die met een relatief eenvoudig systeem snel duizenden euro’s willen verdienen.

Bij Shopify heb je keuze uit verschillende pakketten. Het goedkoopste pakket kost 25 euro per maand en is ideaal voor kleine webshops. Het middelste pakket kost 70 euro per maand en is geschikt voor groeiende webshops. Voor grote webshops is er het duurste pakket van 265 euro per maand.

Met Shopify geef je je webwinkel eenvoudig vorm door te kiezen uit verschillende thema’s. Verder kun je bij ieder pakket een onbeperkt aantal producten toevoegen. Shopify heeft ook verschillende betalingsopties voor klanten, waaronder iDeal en Apple Pay.

5. Lightspeed

Lightspeed is een van oorsprong Nederlands e-commerce platform. Het platform heette vroeger SEOshop en is in 2015 overgenomen door Lightspeed. Het platform is gericht op ondernemers die hun fysieke winkel(s) willen verbinden met hun online winkel.

Lightspeed is een SaaS-platform en beschikt over een slim kassasysteem, gecombineerd voorraadbeheer en een gebruiksvriendelijke e-commerce omgeving. Verder kun je tot wel 100 varianten aanmaken op één product. Dat is handig als je verschillende kleuren of maten verkoopt.

Met extra plugins en add-ons kun je de webshop zoveel mogelijk naar je hand zetten. Houd er wel rekening mee dat een SaaS-platform nooit zo flexibel is als een open source platform.

Conclusie

Het is belangrijk om een goed webwinkel systeem te kiezen. Gelukkig is er veel keuze qua software voor webshops. Beginnende ondernemers kiezen vaak voor het gemak van een SaaS e-commerce platform, zoals Shopify, Wix of Lightspeed. Hierbij neem je een compleet pakket af en heb je verder geen gedoe.

Ervaren verkopers kiezen vaak voor de vrijheid van een open source systeem, zoals WooCommerce, Magento of PrestaShop. Hierbij heb je meer flexibiliteit en de mogelijkheid om de webwinkel helemaal naar je eigen hand te zetten.

We hopen dat je nu de beste keuze kunt maken en de juiste webshop software kiest voor jouw bedrijf. Het is daarbij altijd een goed idee om te kiezen voor e-fulfilment. Wij van MINC zijn al jaren specialist op dit gebied. We koppelen je webshop aan ons systeem en vervolgens regelen we het hele logistieke gedeelte van je webwinkel voor je. Graag komen we met je in contact om samen te bespreken wat we voor jou kunnen betekenen.

Lees ook...

Paragon One Platform

Organisaties streven uiteraard naar een optimale customer experience, rekening houdend met klantwensen en slim ingericht qua processen en ROI. Maar hoe houd je de regie met alle data, content, afdelingen en systemen? Het antwoord: met één centrale plek voor alle klantcommunicatie. Bijvoorbeeld met het customer communications management platform van Paragon: het One Platform.

Lees verder »

MINC wordt onderdeel van de Paragon Group

Paragon Group en MINC kondigen aan dat vandaag de koopovereenkomst is getekend voor de overname van MINC door Paragon. MINC biedt logistieke oplossingen voor webshops en e-commerce activiteiten. Hiermee sluit MINC optimaal aan op de activiteiten waarmee Paragon haar klanten al helpt en kunnen zij samen verder groeien.
Paragon voegt het succesvolle fulfilment en direct mail bedrijf MINC graag toe aan haar portfolio. Want met de komst van MINC verbreedt Paragon haar activiteiten op het gebied van logistieke oplossingen. Paragon biedt business en communicatie oplossingen met een breed pakket aan services rondom data, consultancy, creatief design, technologie tot en met implementatie en uitvoering.

Lees verder »