Ambassador van Bol.com
Ambassador bij bol.com Overzicht in de dynamiek van vandaag. MINC’s magazijnsoftware maakt logistiek management leuk! Wil je geen omkijken meer hebben naar je logistieke processen?
Is het een goed idee om een webwinkel te beginnen zonder voorraad? Veel beginnende ondernemers vragen zich dat af. Een makkelijk antwoord hebben we niet op die vraag, omdat veel afhangt van jouw wensen, jouw product en jouw bedrijf.
Er zijn bovendien verschillende mogelijkheden om een webwinkel te runnen zonder voorraad. Wil je echt weten hoe het zit? Lees dan verder, we gaan de verschillende opties met alle voordelen en nadelen hieronder bespreken.
We hebben ook een artikel met uitleg over een magazijn uitbesteden geschreven, misschien wel interessant om even te lezen.
Dropshippers nemen producten van dropshipleveranciers op in hun eigen webshop. Die dropshipleveranciers zijn fabrikanten of groothandelaren, veelal gevestigd in Azië.
Als een klant een product bestelt in de webshop van een dropshipper, dan plaatst de dropshipper de order bij de leverancier. Die leverancier stuurt het product vervolgens direct naar de klant.
Het grote voordeel van dropshipping is dat je geen voorraden hoeft aan te leggen. Dat scheelt een boel investeringen in producten en magazijnen. Daarnaast loop je geen inkooprisico, omdat je de leverancier pas betaalt na een bestelling van een klant.
Verder heb je geen personeel nodig voor het inpakken en verzenden van de bestelling. Dat neemt de leverancier voor zijn rekening. Tot slot heb je geen last van restpartijen.
Dropshipping klinkt dus als een gemakkelijke manier om een succesvolle webshop te runnen, maar er zijn ook verschillende nadelen. Het grootste nadeel: iedereen kan de producten van dropshipleveranciers verkopen. Je producten zijn dus niet uniek en door alle concurrentie blijft er weinig winstmarge over.
Bij dropshipping gaat het in veel gevallen om buitenlandse leveranciers. Dat zorgt voor meer uitdagingen en mogelijk voor meer problemen, zoals langere levertijden, lastige communicatie of hogere verzendkosten. Omdat jij in alle gevallen verantwoordelijk blijft voor de klantenservice, zijn dit allemaal zaken om rekening mee te houden.
In plaats van fysieke producten kun je ook digitale producten aanbieden. Die zijn dus alleen online beschikbaar. Deze producten zijn waarschijnlijk wel opgeslagen in een cloud of een database, maar je hebt er natuurlijk geen magazijn voor nodig. Voorbeelden zijn e-books, (stock)foto’s of abonnementen.
Digitale producten hoef je uiteraard niet met de post te versturen. Klanten kunnen hun digitale bestanden meteen na aankoop downloaden. Daarnaast kan de verkoop van zulke digitale producten vrij gemakkelijk geautomatiseerd worden.
Hier kunnen we kort over zijn: de meeste producten zijn simpelweg geen digitale producten. Als je handelt in fysieke producten, dan heb je niets aan de voordelen van digitale producten.
In het geval van e-fulfilment schakel je een logistieke dienstverlener in om het volledige logistieke proces uit handen te nemen. Deze partner zorgt voor het hele proces van de bestelling in de webshop tot de uiteindelijke levering.
Ervaren logistieke partners weten alles van inslag, opslag, voorraadbeheer,
orderverzameling, verpakking, verzending, retourverwerking en meer. Al die zaken kunnen ze zo snel, goedkoop en zorgvuldig mogelijk verzorgen
Als je een e-fulfilment partner inschakelt, heb je geen omkijken meer naar het hele logistieke verhaal. Je laat het over aan de professionals en ontvangt van hen inzichtelijke rapportages.
Op deze manier hoef je het niet allemaal zelf te regelen en bespaar je tijd, moeite en geld. Het geeft je de mogelijkheid om je energie te richten op andere belangrijke onderdelen van je bedrijf en om je producten zo goed mogelijk in de markt te zetten.
Uiteraard is de voorraad bij e-fulfilment wel van jou. Het gaat hier dus niet helemaal om het beginnen van een webshop zonder voorraad, maar meer om een webshop beginnen zonder je zorgen te hoeven maken over het logistieke proces.
Je gaat zelf investeren in producten, maar dat betekent niet dat je voorraad meteen gigantisch hoeft te zijn. Het is mogelijk om eerst met een kleinere voorraad te beginnen en vervolgens stap voor stap je bedrijf uit te bouwen.
Er zijn meerdere manieren om een webshop te beginnen zonder voorraad. Dropshipping lijkt misschien de meest aantrekkelijke manier, maar is bij nader inzien lang niet altijd zo voordelig. Veel webshops bieden dezelfde producten aan en door de grote concurrentie is de winstmarge vaak klein. Zeker op de lange termijn is dropshipping daarom voor de meeste ondernemers niet de beste keuze.
Met digitale producten kun je ook een webshop beginnen zonder voorraad. Vaak is het zo dat de klant een digitaal product meteen na aankoop kan downloaden. Voor sommige producten is dit ideaal, maar voor verreweg de meeste producten blijft fysieke verzending nodig.
E-fulfilment is een praktische manier om het logistieke gedeelte van je webshop over te laten aan ervaren professionals. Je koopt je eigen voorraad, maakt vervolgens duidelijke afspraken en hebt daarna geen werk meer van je orders. Zo kun je een webshop beginnen met voorraad, zonder werk te hebben van je voorraad. Ideaal!
Wij van MINC zijn al jaren specialist op het gebied van e-fulfilment. Graag komen we met je in contact om samen te bespreken wat we voor jou kunnen betekenen.
Wil je liever eerst nog wat meer lezen over het beginnen van een webshop? Lees dan hier verder en ontdek wat het beste past bij jouw bedrijf.
Ambassador bij bol.com Overzicht in de dynamiek van vandaag. MINC’s magazijnsoftware maakt logistiek management leuk! Wil je geen omkijken meer hebben naar je logistieke processen?
Pakket verzenden kosten: wat is goed en goedkoop voor jou? We vergelijken PostNL, DHL, DPD, UPS, Sendcloud, Shops United en fulfilment.
Leer de beste en meest gebruikte webshop software kennen. Wat past bij jou: WooCommerce, Magento, PrestaShop, Shopify, Wix of Lightspeed?